HOME

{

}

ONLINE

@architronic

light project crazy - arduino for beginners #light #project #engineering #arduino #art #mechatronic #electronic #lights #LED #8X8 matrix #geometry

♬ original sound - architronic

IN BEWEGING...

Kunst die automatisch verandert of die automatisch reageert op degene die naar de kunst kijkt? In tekenfilms zijn dit geschilderde portretten in spookkastelen die met hun ogen voorbijgangers volgen. Leuk en griezelig. Maar kan dit ook echt? Natuurlijk kan dat! Als we in onze kunstobjecten meetinstrumenten verstoppen die een bepaalde eigenschap van hun omgeving waarnemen. Dat kan bijvoorbeeld de temperatuur zijn, hoe vochtig het is, hoe dichtbij iemand staat, of iemand langs loopt of hoeveel licht er is. En als we deze informatie nu koppelen aan een motor, een lamp (misschien wel zelfs met verschillende kleuren), een luidspreker, een watersproeier, etc., dan hebben we interactieve kunst zonder dat de kunstenaar of een lichttechnicus aanwezigheid hoeft te zijn. Kunst die automatisch op de omgeving reageert dus.

In dit project ga je eigen automatisch systeem verwerken in een kunstwerk. Je leert hier over programmeren en signaalverwerking. Je hebt de vrijheid om te werken met sensoren, motoren en veel meer.

{

}

DE TECHNIEK

Automatische schakelingen 
Zo’n automatisch systeem heeft altijd dezelfde opbouw:  

  • Invoer (input): informatie van de omgeving wordt gemeten; bijvoorbeeld: wat is de temperatuur? 
  • Verwerking (process): informatie wordt verwerkt; dat kan op veel verschillende manieren, bijvoorbeeld de meetwaarde vergelijken met een vaste waarde. Dus bijvoorbeeld: is de gemeten temperatuur hoger dan 30 °C? 
  • Uitvoer (output): geef een signaal aan een apparaat (een motor, een lamp, een luidspreker) zodat er wat gebeurt dat een mens kan waarnemen; bijvoorbeeld: zet een ventilator aan. 

De invoer wordt waargenomen door een sensor (to sense = waarnemen) die omgevingsinformatie omzet in een elektrisch signaal. De verwerking gebeurt elektronisch, van simpele logica (“Als <iets> gebeurt, doe dan <iets anders>”) en vergelijkingen (“Zit de meetwaarde tussen <ondergrens> en < bovengrens>?”) tot ingewikkelde berekeningen. Bij de uitvoer zet een apparaat het elektrische signaal weer om in een waarneembare gebeurtenis. 

In het voorbeeld hierboven hebben we een slimme ventilator gemaakt die een persoon kan afkoelen zodra die het te warm krijgt. Een ander voorbeeld is een fietsstoplicht dat registreert als een fietser staat te wachten en na korte tijd groen licht geeft (en dat juist niet doet als er helemaal geen fietser langskomt waardoor de andere verkeer niet wordt verstoord). Wat heeft dit nou met kunst te maken? Nou, je hoeft de uitvoer alleen maar te koppelen aan een gewenst effect van een kunstinstallatie. 

Uitproberen 
Om automatische systemen beter te leren kennen gaan we eerst aan de slag met Leaphy, een programmeerbare robot op wieltjes (trouwens ontwikkeld door leerlingen op een middelbare school!). We gaan hem bouwen (en snoertjes solderen) en leren programmeren (in Arduino) om de technische basis onder de knie te krijgen. 

Daarna hebben jullie genoeg ervaring om met je eigen ideeën aan de slag te gaan: interactieve kunst! 

{

}

IN DE KUNST

BERT BARTEN EN ANOUK WIPPRECHT

Door te werken met schakelsystemen is bijna alles mogelijk, the sky is the limit! Zo kan je bijvoorbeeld gemakkelijk robots maken die tekeningen produceren, maar je kan ook (zoals Anouk Wipprecht) werk maken wat reageert op de omgeving. Daarnaast kan je ook de omgeving meten, en door bepaalde programma’s om laten zetten in beeld of geluid. Een goed voorbeeld hiervan is het ‘Talking Trees’ project van componist Bert Barten. Hij meet via sensoren impulsen die in een levende cederboom bestaan. Deze impulsen worden omgezet in geluid door een synthesizer. Tijdens een live concert bepaald Bert welke geluiden hij door laat komen, en zo componeert hij live, samen met de boom, een nieuw muziekstuk. Met deze performance wilt hij zijn publiek stimuleren beter te luisteren naar de natuur, zowel letterlijk (tijdens zijn performance) als figuurlijk. 

{

}