HOME

{

}

ONLINE

@juliagisella

this was the hardest one yet… 😶 @mariusleqi musicad #art #challenge #boyfriend #boyfriendchallenge

♬ Luminous - Ludovico Einaudi

DE OPDRACHT

In dit project ga je werken met absorptiefilters. Met deze filters is het mogelijk om bepaalde kleuren licht te isoleren. De filters zijn goedkoop en makkelijk te vervangen waardoor ze vaak gebruikt worden voor podiumverlichting. Wij kunnen absorptiefilters ook in de kunst gebruiken. In de foto hieronder zie je in het midden een kunstwerk, links en rechts zie je hetzelfde kunstwerk door een absorptiefilter. Zie je de verschillen?

{

}

DE TECHNIEK

Licht 
Licht is een golf dat zich door de ruimte kan verplaatsen. In het plaatje hieronder zie je een uitvergroot voorbeeld van verschillende kleuren lichtgolven die naar rechts bewegen. Het valt je misschien op dat het rode licht bestaat uit langere golven en het violet licht bestaat uit korte golven.  

De lengte van zo’n lichtgolf noemen natuurkundige de golflengte. Het rode licht heeft dus een grotere golflengte dan het violet licht. De kleur van het licht wordt volledig bepaald door hoe groot de golflengte is. Valt het je op dat van rood naar violet licht, de golflengte steeds kleiner wordt? 

In werkelijkheid zijn deze lichtgolven ontzettend klein! De golflengte van het rode licht is 0,0000007 meter (700 nm), en die van het violet licht is natuurlijk nog kleiner: 0,0000004 meter (400nm). Golven die langer zijn dan het rode licht kunnen mensen niet zien, ook licht met golven kleiner dan die van violet licht is voor ons onzichtbaar. Er zijn wel enkele dieren die meer kleuren kunnen zien; bijen, honden en bijvoorbeeld vleermuizen. 

Absorptiefilters
Een absorptiefilter is een kunststoffolie die een bepaalde kleur licht doorlaat gaan. Als je door een blauw absorptie filter kijkt, wordt alleen blauw licht doorgelaten. Kijk je door dit filter naar een rood voorwerp, dan wordt het rode licht juist tegengehouden waardoor je alleen nog maar zwart ziet. Natuurkundige zeggen dan dat het rode licht
geabsorbeerd is door het filter. Alle blauwe voorwerpen kun je natuurlijk wel door een blauw absorptie filter zien. Afhankelijk van door welk absorptiefilter je heen kijkt, zie je dus andere kleuren.  

Absorptiefilters zijn niet perfect! Ze laten ongeveer 100 nm aan kleuren door, dat betekent dat je dus meerdere blauwtinten door één blauw absorptiefilter kunt zien.
 

Uitproberen 
Zoek een voorwerp met veel verschillende kleuren, en bekijk deze door de absorptiefilters. Wat valt je op? Wanneer je door twee verschillende absorptiefilters kijkt, wordt er geen licht meer doorgelaten, probeer het uit en verklaar! Tot slot kun je de kleuren die je in je kunstwerk gaat gebruiken, eerst met de filters bekijken zodat je zeker weet of een kleur wel of juist niet zichtbaar is. 

Kun jij hier een cool kunstwerk van maken? Als lichtbron kun je natuurlijk ook verf of stiften gebruiken, en zie vooral de kunst video’s hieronder. Experimenteer erop los! 

{

}

IN DE KUNST

ALGEMEEN

Zoals je ziet in de Tiktok video’s van Julia Gisella kan je door te werken met twee kleuren, en vervolgens door kleurenfilters het werk te bekijken, twee afbeeldingen in één werk stoppen. Gisella maakt van twee geliefden één, een mooie vertaling van het gevoel van symbiose wat in een relatie kan ontstaan. Je kan met deze techniek ook twee verschillende verhalen vertellen in één werk. 

INSANE51

In het werk van straatkunstenaar INSANE51 bestaat één werk uit twee afbeeldingen. Deze afbeeldingen worden zichtbaar wanneer je ze bekijkt door een rood of blauw filter, zoals die in een ouderwetse 3D bril. Hierdoor kan hij één beeld maken wat meerdere verhalen verteld, of een nieuw verhaal verteld wanneer je het werk bekijkt door de filters.  

{

}