HOME

{

}

ONLINE

@juliagisella

this was the hardest one yet… 😶 @mariusleqi musicad #art #challenge #boyfriend #boyfriendchallenge

♬ Luminous - Ludovico Einaudi

DE OPDRACHT

In dit project ga je werken met absorptiefilters. Met deze filters is het mogelijk om bepaalde kleuren licht te isoleren. De filters zijn goedkoop en makkelijk te vervangen waardoor ze vaak gebruikt worden voor podiumverlichting. Wij kunnen absorptiefilters ook in de kunst gebruiken. In de foto hieronder zie je in het midden een kunstwerk, links en rechts zie je hetzelfde kunstwerk door een absorptiefilter. Zie je de verschillen? 

{

}

{

}

DE TECHNIEK

Om echt te begrijpen wat we net zagen, moeten we eerst een paar dingen over licht weten. Licht is een golf dat zich door de ruimte kan verplaatsen. In het plaatje hieronder zie je een uitvergroot voorbeeld van verschillende kleuren lichtgolven. Valt het je op dat het rode licht uit langere golven bestaat en het violet licht uit korte?

De lengte van zo’n lichtgolf noemen natuurkundige de golflengte. Het rode licht heeft dus een grotere golflengte dan het violet licht. De kleur van het licht wordt volledig bepaald door hoe groot de golflengte is. In werkelijkheid zijn deze lichtgolven ontzettend klein! De golflengte van het rode licht is 0,0000007 meter en die van het violet licht is nog kleiner: 0,0000004 meter. Golven die langer zijn dan het rode licht kunnen mensen niet zien, ook licht bestaande uit golven kleiner dan die van violet licht is voor ons onzichtbaar. Er zijn wel enkele dieren die meer kleuren kunnen zien; bijen, honden en bijvoorbeeld vleermuizen.

ABSORPTIE FILTERS
Een absorptiefilter is een kunststoffolie die een bepaalde kleur licht doorlaat gaan. Als je door een blauw absorptie filter kijkt, wordt alleen blauw licht doorgelaten. Kijk je door dit filter naar een rood voorwerp, dan wordt het rode licht juist tegengehouden waardoor je dat als zwart waarneemt. Natuurkundige zeggen dan dat het rode licht geabsorbeerd is door het filter.

WIT LICHT
Het licht dat van wit papier afkomstig is, is wit licht en bestaat eigenlijk uit alle kleuren van de regenboog. Als je dit licht door een prisma laat gaan, worden al die kleuren net iets anders afgebogen zodat wij ze apart kunnen waarnemen.

Het witte papier dat je gaat gebruiken, zendt ook wit licht uit. Wanneer je door een blauw filter naar een wit papier kijkt, worden alle kleuren geblokkeerd behalve de blauwe kleur. Vandaar dat we een blauw vel papier zien door een blauw filter. Een blauwe tekening op een wit vel verdwijnt dan, ze krijgen namelijk door het filter dezelfde kleur. Rode tekeningen worden juist zwart door een blauw filter, en zijn daardoor juist wel zichtbaar.

{

}

IN DE KUNST

ALGEMEEN

Zoals je ziet in de Tiktok video’s van Julia Gisella kan je door te werken met twee kleuren, en vervolgens door kleurenfilters het werk te bekijken, twee afbeeldingen in één werk stoppen. Gisella maakt van twee geliefden één, een mooie vertaling van het gevoel van symbiose wat in een relatie kan ontstaan. Je kan met deze techniek ook twee verschillende verhalen vertellen in één werk. 

Thomas Couderc en Clément Vauchez – Fashion Animals

Designer duo Couderc en Vauchez maakten deze portretserie, waar zij portretten van dieren combineerden met portretten van mensen. De keuze voor welk die bij welk model hoort is gebaseerd op het gezicht, het haar en de uitstraling van de modellen Als toeschouwer word je uitgenodigd te fantaseren over welk dier er in jou schuilt. Couderc en Vauchez hebben voor het exposeren een installatie vormgegeven waar de filters onderdeel zijn van hun werk. Wanneer je de werken passeert, zie je afwisselend de modellen, de dieren en de overlappende afbeelding, dit effect is te zien in de onderstaande video:

INSANE51

In het werk van straatkunstenaar INSANE51 bestaat één werk uit twee afbeeldingen. Deze afbeeldingen worden zichtbaar wanneer je ze bekijkt door een rode of blauwe filter, zoals die in een ouderwetse 3D bril. Hierdoor kan hij één beeld maken wat meerdere verhalen verteld, of een nieuw verhaal verteld wanneer je het werk bekijkt door de filters.   

{

}