HOME

{

}

ONLINE

@vt

How does someone’s brain think “yep that’ll fit here!” 😮 #arttok #shadowart #artistictalent 📹@shadowology

♬ original sound - taneee

DE OPDRACHT

In dit project ga je schaduwen creëren en van deze schaduwen een kunstwerk maken. Schaduw ontstaat als het licht van een lichtbron geheel of gedeeltelijk wordt tegengehouden door een object. Licht beweegt in rechte lijnen langs een object, in dit project ga je lampen en objecten bewerken en positioneren zodat schaduwkunstwerken kunnen ontstaan.

{

}

DE TECHNIEK

Wat moet je weten?  

Er zijn een aantal eigenschappen van het licht die je moet kennen om met dit project aan de slag te gaan, we lichten ze even kort toe:  

  • Licht beweegt in een rechte lijn.
  • Onze lichtbron levert een divergente lichtbundel op
  • Met één lichtbron krijg je één soort schaduw, met meerdere lichtbronnen krijg je donkere en minder donkere schaduw 

Divergente lichtbundel
Licht beweegt in rechte lijnen langs een object, tenzij het ergens door gestopt wordt zal licht vanuit een lichtbron in een rechte lijn door bewegen. Een spotlight heeft een divergente lichtbundel, dit betekent dat het licht steeds verder uit elkaar gaat. 

Schaduwen
Wanneer met meerdere lichtbronnen wordt gewerkt kunnen meerdere soorten schaduw ontstaan: kernschaduw; het gebied waarin geen enkele lichtstraal kan doordringen en halfschaduw; het halfdonkere gedeelte aan de buitenste begrenzing van een schaduw. Een voorwaarde voor het ontstaan van schaduw is dus dat er een lichtbron en een object aanwezig moeten zijn. 

Uitproberen
Zet de lamp op ongeveer 50cm van een oppervlakte zoals de muur. Zet de lamp aan en houd je hand voor het licht zodat er op de oppervlakte een schaduw ontstaat. Beweeg nu met je hand verder van de licht bron af, valt je iets op? En nu dichterbij, wat valt je op? De schaduw wordt inderdaad groter en kleiner! Als je heel goed oplet, zie je ook een verschil in hoe scherp de schaduw is. Kun jij hiermee een cool kunstwerk maken?

{

}

IN DE KUNST

SCHADUWKUNST IN DE KUNST

In de kunst wordt ook veel gewerkt met licht en schaduw als materiaal voor een kunstwerk. Door te spelen met de verhouding van je lamp en het object dat licht tegenhoudt kan je de grootte van de schaduwvorm bepalen. Hierdoor kan je bijvoorbeeld met een heel klein werkje een hele grote afbeelding op een muur creëren. Ook kun je spelen met de verwachting van de kijker door verschil te laten ontstaan in vorm die een object lijkt te hebben en het silhouet wat de vorm op de muur maakt, zoals bij het werk van Kumi Yamashita. Omdat schaduw altijd dezelfde kleur heeft maakt het niet uit wat voor materiaal je gebruikt om licht te vangen, zo werkte kinetisch kunstenaar Jean Tinquely vooral met afvalmaterialen, waarmee hij een indrukwekkend schimmenspel op de muur creëerde.

KUMI YAMASHITA

JEAN TINGUELY

De kamervullende installatie Mengele-Totentanz (1986) is een verontrustend schouwspel van licht en schaduw. Tinguely realiseerde het werk nadat hij getuige was geweest van een verwoestende brand, waarbij hij voorwerpen uit de as had gehaald om zijn installatie samen te stellen: verschroeide balken, landbouwmachines (gemaakt door het bedrijf Mengele) en dierenskeletten. Het slotstuk is een gigantisch memento mori, maar ook een aanroeping van de nazi-concentratiekampen. Zijn trillende bewegingen en doordringende geluiden roepen een angstaanjagende, griezelige stemming op. 

TIM NOBLE EN SUE WEBSTER

Kunstenaarsduo Tim Noble en Sue Webster staan bekend om hun schaduwkunst gemaakt van afval. Opvallen bij hun werk is dat je, wanneer je enkel naar de vorm van het object kijkt, niet direct af kan lezen wat voor schaduw het zal geven. Het lijken in de eerste instantie propjes afval, tot de spotlight het werk raakt en een figuratieve afbeelding op de muur verschijnt. 

{

}