@dino.tomic Polarizer filter tape art collection of pieces i did! This is a interesting medium to work in but its so freaking hard
♬ original sound - Dino Tomic
In dit project ga je werken met polarisatiefilters. Deze worden vaak in de fotografie gebruikt om reflecterend licht van bijvoorbeeld ramen weg te filteren. Zie je het verschil hieronder?
De rechter foto is genomen mét polarisatiefilter! Je kijkt vaker dan je denkt door zo’n filter, want ze zitten bijvoorbeeld ook in dure zonnebrillen om glinsteringen tegen te houden. Tijdens dit project leer je hoe een polarisatiefilter werkt, en wat voor gekke eigenschappen deze filters nog meer hebben!
Licht
Om te begrijpen hoe een polarisatiefilter werkt, moeten we eerst begrijpen wat het filter tegenhoudt, namelijk: licht. Al het licht dat je ziet, bestaat eigenlijk uit twee soorten golven. In het plaatje onderaan de tekst zijn de golven rood en blauw gekleurd. Het licht beweegt in dit plaatje van linksboven naar rechtsonder (voortplantingsrichting).
Wat er precies golft, is nu niet zo belangrijk het gaat namelijk om de richting van die golven! Laten we eerst naar de rode golf kijken: die golft op en neer, terwijl het licht zelf van linksboven naar rechtsonder beweegt (voortplantingsrichting). Blijkbaar heeft elke lichtgolf dus eigenlijk meerdere richtingen; de richting waarin het licht beweegt en de richting waarin de golf op en neer gaat. Dat laatste noemen natuurkundige de polarisatie van het licht: in welke richting de golf op en neer beweegt. In ons voorbeeld is de polarisatie van het licht dus verticaal (we bekijken alleen het elektrische veld oftewel de rode golf). Lichtgolven afkomstig van de zon bestaan uit alle richtingen van polarisatie, sommige zijn horizontaal gepolariseerd en andere weer verticaal.
Polarisatiefilters
Een polarisatiefilter is eigenlijk een soort tralie waarmee je één van deze polarisatie richtingen (de richting waarin de rode golf op en neer beweegt) kan doorlaten. Al het andere licht met de verkeerde polarisatie wordt tegengehouden.
In het plaatje hieronder de tekst zie je links lichtgolven die in elke richting gepolariseerd zijn. Sommige golven op en neer en andere golven weer van links naar rechts. In het midden staat een polarisatie filter waar al dat licht op valt. Wat je aan de rechterkant overhoudt is alleen het licht dat verticaal gepolariseerd is! Met een polarisatiefilter kun je dus licht filteren op de richting van de rode golf, oftewel op polarisatie.
Uitproberen
“Eerst zien dan geloven” hoor ik je denken. Probeer het volgende eens uit: knip twee kleine vierkantjes (3×3 cm) uit het polarisatiefilter en kijk eerst door één van de vierkantjes naar buiten. Als het goed is, zie je nu nog maar de helft van het licht (alles is donkerder). Houd nu de twee vierkantjes achter elkaar, wat zie je? Kantel één van de polarisatiefilters 90 graden, wat zie je nu?
In het ene geval doet een tweede filter helemaal niets en in het andere geval wordt al het licht tegengehouden! Dat komt natuurlijk door de richting van de polarisatiefilters. Probeer nu één van de filters langzaam rond te draaien. Afhankelijk van hoe de filters gedraaid zijn, kun je dus meer of minder licht doorlaten.
Knip ten slotte nog een derde vierkantje uit het polarisatie filter. Houd twee filters zodat er geen licht doorgelaten wordt. Plaats het derde filter tussen de andere filters onder een hoek van 45 graden.
Kun jij hier een cool kunstwerk van maken? Als lichtbron kun je natuurlijk ook een laser gebruiken, en zie vooral de kunst video’s hieronder. Experimenteer er op los!
De kunstdocent die heeft geholpen met het ontwikkelen van Arttecherrit is helaas lang niet zo nerdy als zij zou willen. Dit geldt voor heel veel mensen in de kunstsector. Om die reden is er ook nog niet veel kunst te vinden die polarisatiefilters gebruikt als materiaal. Dat maakt de uitdaging voor jullie deste groter: laat de wereld maar eens zien wat er allemaal mogelijk is. In de Tiktok voorbeelden zullen jullie wat inspiratie vinden, niet van grote bekende kunstenaars, maar wel van echte vernieuwers en onderzoekers. Wij zijn benieuwd wat allemaal mogelijk blijkt!