@squiggly_mcpickins #Flashback | My First Fiber Optic Creations ✨ #fiberopticdress #glow #sparkle #leddress #ledperformer #lightwhip #tiktokartists #witch #tiktokart #art
♬ Mutant Magic - Maceo Plex
Glasvezellampen, misschien heb je ze wel eens op een feestje of in een winkel zien staan. Rechts zie je een foto van enkele glasvezels, aan het uiteinde zie je licht dat afkomstig is van een andere lichtbron. Met deze vezels kun je namelijk het pad van het licht vervormen. Glasvezel wordt ook gebruikt om informatie te versturen, zoals internetverbindingen. Tijdens dit project ga je werken met glasvezels, lasers en andere lichtbronnen, om een cool kunstwerk te maken.
Glasvezels, ook wel optische vezels zijn vezels van glas of kunststof, die in de vorm van een optische kabel licht kunnen geleiden. De vezels kunnen licht geleiden doordat samen zijn gesteld uit materialen met verschillende brekingsindices, zodat in de vezel als het ware een spiegelend vlak tussen de kern en de mantel ontstaat dat het licht binnenhoudt. Omdat deze spiegel alleen onder bepaalde hoeken volledig reflecteert moet het invallende licht aan bepaalde eisen voldoen
Refractie
Breking van licht of refractie is het verschijnsel dat lichtstralen van richting veranderen als ze van het ene medium in het andere terechtkomen. Het licht ‘breekt’ omdat er een verschil is tussen de dichtheid of doorlaatbaarheid en daarmee de voortplantingssnelheid van licht van de 2 stoffen. Vanaf een bepaalde hoekgrootte (de kritische hoek) wordt het licht niet meer gebroken, maar volledig inwendig weerkaatst. De kritische hoek wordt bepaald door de Wet van Snellius.
Brekingsindex (de wet van Snellius)
De brekingsindex is de verhouding tussen de fasesnelheid van het licht in vacuüm en die in dat medium. Deze wet stelt dat het licht de snelste weg tussen twee punten kiest. Een lichtstraal valt vanuit een medium met brekingsindex (soms ook wel optische dichtheid genoemd) n1 onder een hoek θ1 �1met de normaal op het scheidingsvlak in. De lichtstraal breekt in het andere medium met brekingsindex n2 en heeft een uittreehoek θ2.
Aan deze eisen heb je al vrij snel voldaan, visdraad kun je bijvoorbeeld ook gebruiken om licht mee af te buigen. Jullie krijgen echter een glasvezellamp waarvan je de glasvezels vanaf mag knippen.
Uitproberen
Knip één van de glasvezels af en plaats één uiteinde op een lichtbron (je kunt even de zaklamp van je telefoon gebruiken). Wat zie je aan het andere uiteinde? Vervorm vervolgens de glasvezel, komt er nog steeds licht uit de glasvezel? Het licht is grotendeels aan het uiteinde zichtbaar, plaats de glasvezel nu eens in fluorescerend water, wat valt je op? Kun jij hier een cool kunstwerk mee maken?
Glasvezeldraad is een veelzijdig materiaal waarmee je lichtsculptuur relatief snel vorm krijgt. Daarom werken veel hedendaagse kunstenaars met dit materiaal. Ook kunstenaars die niet persé enkel lichtkunstwerken maken.
Een voorbeeld hiervan is de Chinese conceptuele kunstenaar Ai Weiwei. Met zijn kunstwerk ‘Thinline‘ – een glasvezeldraad die oplicht doordat er lasers doorheen worden geschoten – wil Ai Weiwei de betekenis van grenzen ter discussie stellen. Dit kunstwerk is getoond tijdens het Amsterdam Light Festival. Dit lichtkunstfestival wordt jaarlijks georganiseerd in Amsterdam. Veel van deze lichtkunstwerken zijn gemaakt van glasvezeldraad, buizen, lasers, spiegels en lenzen. Kijk voor meer inspiratie vooral op hun website!