HOME

{

}

ONLINE

@ayoungnerdsguide

Nerds make THEIR OWN cameras! This is a “Camera Obscura” with a manual focus made of cardboard and wax paper. #nerds #camera #fyp #amazing #foryou

♬ Still D.R.E. - Instrumental - Dr. Dre

DE OPDRACHT - cyanotype

Bij deze opdracht gaan jullie werken met cyanotypes, dit zijn fotopapieren die reageren op Uv-licht en vervolgens blauw kleuren. Door delen van het papier af te dekken en de rest in zonlicht (wat veel Uv-straling bevat) te laten kan je plaatjes creëren zoals in de foto hiernaast.

Je gaat eerst met een leeg a4tje op pad om materialen te verzamelen. Als je een mooie collectie materialen hebt neem je die mee naar je atelier. In het atelier ga je de compositie bepalen die je wilt maken. Je kan tussendoor foto’s maken van je compositie om te bepalen welke combinatie en vlakverdeling je uiteindelijk witl gaan maken. Pas als je zeker bent van je ontwerp ga je met het cyanotype papier naar buiten om je cyanotype te ontwikkelen.
Let op! Zodra de zon het cyanotypevel raakt begint de ontwikkeling al.

DE OPDRACHT - camera obscura

In dit atelier ga je werken met twee fotografische technieken: cyanotypes en de camera obscura.  

Als je een donkere ruimte hebt waarbij in een van de wanden een klein gaatje is aangebracht waar licht doorheen kan, dan zal het invallende licht een afbeelding van de buitenwereld op de tegenoverliggende wand maken. In dit project ga je leren wat een camera obscura is en gaan we proberen om een werkende camera obscura te maken. Hoewel het internet volstaat met clickbait tutorials van hoe dit moet, blijkt het in de praktijk toch moeilijker dan verwacht. De uitdaging is dus aan jullie om een ontwerp te maken voor een werkende camera obscura.  
Een van de voorbeelden zie je in de Tiktokvideo hierboven, maar hier zijn nog een aantal manieren: 
 

{

}

DE TECHNIEK - cyanotype

Cyanotype is een fotografisch proces dat in de 19e eeuw is uitgevonden. Het werd oorspronkelijk gebruikt om blauwdrukken te maken van tekeningen en technische plannen. Het proces van cyanotype begint met het mengen van twee chemische oplossingen. Het resulterende mengsel is gevoelig voor Uv-licht en kan op papier worden aangebracht. Na belichting kan het materiaal worden gewassen met water, waardoor de niet-belichte delen van het materiaal worden weggespoeld en de chemische reactie stopt. Het resultaat is een blauwe afdruk, die afhankelijk van de belichtingstijd en de hoeveelheid chemicaliën in de oplossing meer of minder donker kan zijn.

Uitproberen

Om te kijken hoe lang het papier in de zon moet voordat er kleuring plaatsvindt kan je een klein experiment uitvoeren! Knip een strookje uit één van de bladen en knip het strookje in minimaal 5 blokjes. Leg de blokjes verschillende tijdlengtes in zonlicht, van een halve minuut tot een half uur. Volg vervolgens de stappen van de kit om het papier te wassen en de verkleuring te stoppen.

Wat zijn de resultaten, wat zou je hier voor moois mee kunnen maken?

DE TECHNIEK - camera obscura

Uitleg

De camera obscura was een van de eerste apparaten waarmee beeldvorming kon worden gedaan. In demeest eenvoudige is het een donkere ruimte met in één van de wanden een klein gaatje naar de (verlichte) buitenwereld. Het gaatje is zodanig klein dat de lichtstralen die vanuit dezelfde plaats vertrokken zijn en door het gaatje gaan, niet zo veel uit elkaar zijn gegaan wanneer ze op de overstaande wand botsen. Hierdoor verschijnt er op de wand tegenover het gaatje een vrij scherp beeld.

Omdat lichtstralen zich rechtlijnig voortplanten en alle lichtstralen die op de overstaande wand komen, door het gaatje moeten, zien we een omgedraaid beeld.

Omdat het gaatje zo klein is, zijn er heel weinig lichtstralen die tot de overstaande wand komen en mee het beeld vormen. Daardoor heeft het beeld weinig kleur. Je zou dit kunnen tegengaan door het gaatje te vergroten, maar dan zal het beeld onscherp worden.
 
Uitproberen 
Om zelf een camera obscura te maken, moeten we eerst een doosje (van bijvoorbeeld karton) maken met een klein gaatje aan de voorkant. De achterkant van het doosje moet openblijven, zodat je vanaf die kant de “donkere ruimte” kan inkijken. Maar als je doosje aan de achterkant open is, is hij niet meer donker. Dit kunnen we oplossen door overtrekpapier over de achterkant van het doosje heen te plaatsen. Hiermee houd je het licht dat van achteren komt tegen, én kun je meteen de afbeelding zien op het overtrekpapier. Een alternatief is, om een donkere doek aan de achterkant van het doosje te monteren, zodat je die over je hoofd kan trekken wanneer je in het doosje kijkt, dan is de kamer vrijwel volledig donker. Heb jij misschien nog andere oplossingen voor dit probleem? Probeer eens verschillende grootte van gaatjes, dat levert je namelijk een ander resultaat op. Wanneer je door je camera obscura naar buiten kijkt, zie je wellicht al enkele silhouetten! 

{

}

IN DE KUNST

CAMERA OBSCURA IN DE KUNST

Kunstschilders gebruikten de camera obscura als hulpmiddel om de werkelijkheid nauwkeurig over te kunnen nemen op hun doek. In 1992 publiceerde de beeldend kunstenaar Ramon van de Werken in het kunsttijdschrift Praktikabel een artikel waarin hij beweerde dat Caravaggio (1571-1610) gebruik maakte van de camera obscura. Ook van de schilder Johannes Vermeer wordt vermoed dat hij gebruik maakte van een camera obscura. In de victoriaanse tijd werden er camerae obscurae gebouwd ter grootte van een huis, waar men (tegen betaling) een blik kon komen werpen op de omgeving. 
Werken met de camera obscura is een voorloper van de fotografiekunst. Al sinds de jaren 1500 werden afbeeldingen gemaakt met een camera obscura. In een donkere ruimte onstaat een geprojecteerde afbeelding doordat het licht naar binnen kan via een klein gaatje. Deze afbeelding kan worden als voorbeeld voor een schilderij.  

In het Camera Obscura atelier gaan we gebruik maken van de ouderwetse camera obscura technieken die schilders gebruikte om te schilderen naar waarneming. Wij gaan onze eigen camera obscura maken.

ANNA ATKINS- CYANOTYPIE

Anna Atkins was een botanicus en fotografe uit de 18e eeuw die werkte met cyanotypie: een fotografisch proces die een cyaan blauwe afbeelding maakt. Men zegt dat Anna Atkins de eerste vrouwelijke fotografe was, daarnaast is zij ook de eerste geweest die een fotografie boek uitbracht. Zij bracht een gelimiteerde serie boeken met cyanotypische afbeeldingen uit die varens en andere planten beschreven.

TOILEDECHINE - CYANOTYPIE

Toiledechine is de artiestennaam van Rozemarijn Brancovich, een hedendaagse kunstenares die gevestigd in is Amsterdam Zuid. Brancovich heeft een passie voor de kleur blauw, deze passie bracht haar tot het gebruik maken van de techniek van cyanotypes. Zoals je ziet gaat Brancovich anders te werk dan Atkins. Waar Atkins de techniek voornamelijk gebruikte om afbeeldingen van planten te vangen voor educatieve doeleinden, creëert Brancovich tekeningen met de gevonden objecten. Dit laatste gaan jullie ook doen!

TIBOR DIETERS - CAMERA OBSCURA

Voor dit werk maakt Tibor Dieters camera obscura’s, die er uit zien als DHL postdozen. Deze dozen verstuurt hij vervolgens naar verschillende mensen uit de kunstwereld. Tijdens de zending ontwikkelt de camera obscura in de doos een foto. Het beeld is het resultaat van de routes en de anders onzichtbare arbeid van dienstdoende postbodes en koeriers.

{

}