HOME

{

}

TIJDENS DE EXPO

Tijdens de expositie kan je je laten schminken met echte blacklight schmink!
Als je wilt weten hoe dat eruit ziet en hoe dat werkt, scroll dan verder.

ONLINE

BLACKLIGHT ART

Heb je ooit van zwart licht gehoord? Eigenlijk gek, toch? Je weet dat het zonlicht wit is omdat het een mengsel is van alle kleuren van de regenboog. Sommige mensen zeggen ook dat zwart helemaal geen kleur is, maar juist de afwezigheid van licht. En toch betalen sommige clubs voor lampen die zogenaamd blacklight uitzenden: licht dat we met onze ogen niet kunnen zien, maar wat wél zichtbaar wordt wanneer het door bepaalde stoffen terug wordt gekaatst.

{

}

TECHNIEK

Kleuren waarnemen
Het daglicht is wit. Daar zitten namelijk alle kleuren van de regenboog in. Als dit witte licht dan op een gekleurd voorwerp valt (bijvoorbeeld een gele bal), dan worden alle kleuren door het voorwerp geabsorbeerd behalve de kleur van het voorwerp (geel): juist het licht van die kleur wordt weerkaatst. Dat licht valt dan in onze ogen en (wanneer de kleur violet/paars tot rood is) kunnen we het voorwerp zien.

Licht en Kleur

Dat kan dus met alle kleuren van de regenboog. Maar “buiten de regenboog” werken onze ogen niet: uv-straling (ultraviolet) of infraroodstraling kunnen wij niet zien. We zien dus zwart (geen zichtbaar licht). Vandaar de naam blacklight voor uv-lampen.

Met sommige stoffen is er wel iets raars aan de hand. Zij absorberen uv-straling en weerkaatsen licht van een andere, maar zichtbare kleur (dit proces heet fluorescentie). Zo’n stofje kan verwerkt worden in verf. Met deze speciale “fluo-verf” kunnen we voorwerpen beschilderen. En wanneer er in een ruimte alleen uv-licht wordt uitgezonden zien we niks van de omgeving (want daar is alleen uv-licht); alleen waar het uv-licht wordt “omgezet” in zichtbaar licht, daar zien we het beschilderde voorwerp.

{

}